Počet stránek ve webu: 43.121

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.054.367

Studium v zahraničí placené ze stipendia a placení výživního, alimentů - může rodič požadovat doklady dokazující náklady potomka?

Odesláno: 
Otevřeno 1486 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
Má zletilá dcera žije s matkou a jejím přítelem a já (otec) platím výživné. V kontaktu nejsme. Od září začala studovat na mezinárodní střední škole UWC v Itálii. Vedení školy mne ubezpečilo, že veškeré náklady spojené se studiem, ubytováním, stravou, výlety a jinými mimoškolními aktivitami, kapesné i cestovné domů do ČR (cca 2x ročně), jsou hrazeny z jejího stipendia. (Co nepokryje řádné stipendium, bude hrazeno ze speciálního stipendia VELUX) Požádal jsem dceru o zdokladování jakýchkoli nákladů nad rámec stipendia, ale mou žádost ignorovala. Na výživném však trvá, s tím, že řádně denně studuje.
Má za těchto okolností nárok na výživné?
Mohu si zažádat o dočasné pozastavení výživného, anebo lépe o snížení?
Mám do hlavičky žádosti uvádět i matku? (Nic o ní nevím)
Musím částku v návrhu rozsudku specifikovat přesně?
Může soud zcela zamítnout můj návrh na pozastavení, anebo snížení výživného, když se s navrhovanou částkou netrefím? (Třeba když se dcera nakonec vytasí s nějakými rovnátky, brýlemi, šminkami, anebo antikoncepcí? )
Jak mohu odhadnout navrhovanou částku, když netuším jestli dceřina matka momentálně pracuje, popř. kolik vydělává?
Děkuji Jirka
 
Dobrý den,

obecně platí, že vyživovací povinnost rodičů k dítěti trvá až do té doby, kdy jsou děti schopny samy se živit. V tomto případě se věk dítěte nepovažuje za rozhodnou skutečnost. Ve Vašem případě vyživovací povinnost k dceři nezanikne a může se obnovit, když dítě ke své výživě vyčerpá všechen svůj disponibilní majetek. Do té doby se má za to, že zletilé plně svéprávné dítě je schopno se živit samo (ust. § 911 NOZ).
Žije-li dítě v zahraničí, je třeba jeho odůvodněné potřeby oceňovat s ohledem na ekonomické poměry země, ve které žije.
Otázku, zda je za daných okolností dítě schopno se živit samo posoudí až soud, po té co přihlédne ke všem okolnostem. Skutečnost, že studium a ostatní náklady jsou hrazeny ze stipendia dítěte, lze považovat za podstatnou změnu okolností, pro které je nutné znovu rozhodnout o výši výživného, popř. že výživné nebude určeno.
U zletilého dítěte se do hlavičky návrhu matka neuvádí. Stranami soudního řízení budete Vy jako žalobce a dítě jako žalovaný. V návrhu je nutné uvést, kdy naposled bylo rozhodnuto o výživném, a stanovit rozhodné skutečnosti, které mají vliv na změnu výživného. Dané skutečnosti nemusí být jen na straně dítěte, ale mohou být i na straně rodiče (např. snížil se příjem, přibyl závazek, který musíte splácet, přibyla Vám nová vyživovací povinnost vůči dalšímu dítěti nebo manželce, zvýšily se v souvislosti se zdravotním stavem výdaje atd.).
Nezapomínejte na to, že vše co budete tvrdit, musíte nějak prokázat (např. snížení příjmů výplatní páskou… ). V žalobním petitu, kde uvádíte, o co žádáte (např. bylo-li již výživné stanovené rozsudkem, tak aby soud změnil daný rozsudek a výživné snížil na částku.). Je možné uvést, že výši výživného ponecháváte na zvážení soudu. Pokud uvedete částku, s kterou se soud neztotožní, tak soud pouze nevyhoví Vašemu návrhu v plném rozsahu a určí jinou částku. Z toho důvodu je dobré určit nějakou reálnou hranici.
Vzor návrhu na snížení výživného u zletilého dítěte můžete najít zde: http://www.bezplatnapravniporadna.cz/online-zdarma/vzory-zdarma.html
Detailní stránka o výživném vizte zde:
http://www.bezplatnapravniporadna.cz/online-zdarma/component/content/article/79/703-vyzivne-alimenty-nejcastejsi-otazky-a-odpovedi.html