Počet stránek ve webu: 43.166

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.067.410

Stížnost na státní orgány ve věci dědictví po zahraničním občanovi

Odesláno: 
Otevřeno 1448 x
3 odpovědi
 
Pravomocné usnesení o dědictví a spor mezi KÚ, OS a PÚ, kdo je po právní stránce jednoznačným dědicem, KÚ odmítá zapsat usnesení do katastru z důvodu vlastnictví státu. Majetek získán na základě závěti občana ČR žijícího a zemřelého v Kanadě. Prosím o informaci na koho se obrátit se stížností na postup státních orgánů a jaká je promlčecí lhůta k podání.
 
Dobrý den,
pokud Vám katastrální úřad odmítá zapsat vlastnické právo k nemovitostem, které Vám byly přiznány na základě pravomocného usnesení o dědictví, můžete poté, co obdržíte zamítavé rozhodnutí katastrální pracoviště ve lhůtě 30 dnů od doručení rozhodnutí podat žalobu k soudu podle ustanovení zákona č. 99/1963 Sb. , občanského soudního řádu, ve znění pozdějších předpisů, o řízení ve věcech, o nichž bylo rozhodnuto jiným orgánem. Žaloba je jediným možným způsobem, jak zamítavé rozhodnutí KP zvrátit.

Chcete-li podat stížnost na postup některého ze správních orgánů, můžete postupovat podle ust. § 175 zákona č. 500/2004 Sb. , správní řád:

(1) Dotčené osoby mají právo obracet se na správní orgány se stížnostmi proti nevhodnému chování úředních osob nebo proti postupu správního orgánu, neposkytuje-li tento zákon jiný prostředek ochrany.
(2) Podání stížnosti nesmí být stěžovateli na újmu; odpovědnost za trestný čin nebo správní delikt není tímto ustanovením dotčena.
(3) Stížnost lze podat písemně nebo ústně; je-li podána ústně stížnost, kterou nelze ihned vyřídit, sepíše o ní správní orgán písemný záznam.
(4) Stížnost se podává u toho správního orgánu, který vede řízení. Tento správní orgán je povinen prošetřit skutečnosti ve stížnosti uvedené. Považuje-li to za vhodné, vyslechne stěžovatele, osoby, proti nimž stížnost směřuje, popřípadě další osoby, které mohou přispět k objasnění věci.
(5) Stížnost musí být vyřízena do 60 dnů ode dne jejího doručení správnímu orgánu příslušnému k jejímu vyřízení. O vyřízení stížnosti musí být stěžovatel v této lhůtě vyrozuměn. Stanovenou lhůtu lze překročit jen tehdy, nelze-li v jejím průběhu zajistit podklady potřebné pro vyřízení stížnosti.
(6) Byla-li stížnost shledána důvodnou nebo částečně důvodnou, je správní orgán povinen bezodkladně učinit nezbytná opatření k nápravě. O výsledku šetření a opatřeních přijatých k nápravě se učiní záznam do spisu; stěžovatel bude vyrozuměn jen tehdy, jestliže o to požádal.
(7) Má-li stěžovatel za to, že stížnost, kterou podal u příslušného správního orgánu, nebyla řádně vyřízena, může požádat nadřízený správní orgán, aby přešetřil způsob vyřízení stížnosti.
 
Kam se obrátit se stížností, když u dotčených nadřízených orgánů stížnost byla neúspěšná a jeden ze zainteresovaných orgánů je Okresní soud, v době kdy notáři patřili pod dozorující okresní soud, který neodstranil závady v návrhu na zapsání usnesení o dědictví do katastru nemovitostí, je správné obrátit se na příslušný správní soud nadřízený okresnímu soudu, tedy Krajský soud? Host 2478 děkuji za informaci
 
Dobrý den,
pokud nejste s prací soudu spokojena, je možné si v určitých případech stěžovat. Náš právní řád umožňuje uplatnit námitky na průtahy v řízení nebo na nevhodné chování soudců a zaměstnanců soudu. Stížnost je třeba adresovat předsedovi soudu, u kterého je soudní řízení vedeno. Za předpokladu, že v předmětném soudním řízení rozhoduje předseda okresního soudu, podává se stížnost předsedovi nadřízeného krajského soudu.
Nejste-li spokojena s postupem soudce v konkrétní věci, tedy to jak soudce v dané věci rozhodl, jaké důkazy zohlednil atd. , lze se bránit pouze v rámci řádných či mimořádných opravných prostředků (odvolání, obnova řízení… ). Jedná-li se o usnesení o projednání dědictví, má každý z dědiců, kterým je usnesení doručeno, právo se ve lhůtě 15 dnů proti usnesení odvolat. Je-li předmětem dědictví nemovitá věc, soudní komisař (notář) sám z úřední povinnosti poté, co usnesení nabude právní moci, posílá jedno jeho vyhotovení na příslušný katastrální úřad, který provede zápis změny vlastnických vztahů.