Počet stránek ve webu: 43.121

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.054.099

Podepsání "Zprostředkování a poskytování služeb" realitní kanceláři - vzniká smlouvní závazek uhradit provizi RK, realitce?

Odesláno: 
Otevřeno 1724 x
5 odpovědí
 
Dobrý den.
Prodáváme RD a realitní kancelář mi mailem poslala dokument, který mám následně podepsat. Údajně se jedná pouze svolení k inzerci - prý to není smlouva, ale podepsat tam musím i výši provize, u které není uvedeno, za jakých podmínek na tuto provizi realitní kanceláři vzniká nárok. Prý budou jen inzerovat a já můžu inzerovat také a pokud dům nakonec prodám dřív, než realitní kancelář najde kupce, nebudu prý hradit ani inzerci, ani nic jiného, jen jim dám vědět, že už jsem dům prodala.
V hlavičce dokumentu stojí "Zprostředkování a poskytování služeb", následuje jméno makléře, jméno a bydliště klienta, předmět převodu a adresa prodávaného domu, kupní cena a výše provize. Ráda bych věděla, zda svým podpisem potvrdím opravdu pouze souhlas k inzerci.
Děkuji a přeji pěkný den.
 
Dobrý den,

obecně platí, že nevýhradní smlouva umožňuje vlastníkovi nemovitosti prodej jak vlastními silami, tak přes několik realitních kanceláří zároveň. Majitel nemovitosti platí provizi pouze té realitní kanceláři, která přivede kupujícího a nemovitost prodá.

V každém případě, je vždy rozhodující, co si účastníci sjednali ve smlouvě. U zprostředkování se vychází z ust. § 2445 a násl. NOZ, kde pokud není ve smlouvě stanoveno jinak, platí ohledně provize, co je stanoveno v zákoně.

K uvedené smlouvě byste měla mít ještě smluvní ujednání, kde by měla být vzájemná práva a povinnosti smluvních stran upravena. Konkrétně, kdy vzniká nárok na provizi, zda provize zahrnuje i náklady spojené se zprostředkováním, jaká je doba platnosti smlouvy, podmínky možného odstoupení atd. Dále je dobré uzavřít zprostředkovatelskou smlouvu na dobu určitou.

Vzhledem k tomu, že celou Vaši smlouvu nemám k dispozici, doporučuji Vám si vyžádat smluvní ujednání (pokud Vám ke smlouvě nebyly přiloženy). Je to něco jako obchodní podmínky, které každá solidní realitní kancelář má vypracované a ve kterých jsou právě shora uvedené práva a povinnosti upraveny. Dále pro předejití případným problémům si zjistěte recenze na danou realitní kancelář.
 
Děkuji Vám za opověď. Realitní kancelář mi tvrdí, že dokument, který mám podepsat, je pouhý souhlas s inzercí. Teprve v případě, že by našli kupce, musela bych prý podepsat alespoň nevýhradní smlouvu. Žadné další smluvní ujednání mi neposkytli, dokument neobsahuje nic z předposledního odstavce ve Vaší odpovědi. V dokumentu je pouze to, co jsem výše popsala. Jeho součástní je pouze další list, ve kterém jsou zaškrtány položky, které se týkají už jen samotné nemovitosti, jejího stavu - prostě technické údaje o nemovitosti. Dokument, který mám podepsat, mám v mailu, ale prostřednictvím tohoto chatu nemám možnost Vám ho odeslat k posouzení. Ještě jednou Vám vemi děkuji za odpověď a přeji pěkný den.
 
Dle mého názoru by měla být nevýhradní smlouva uzavřena už předtím, než realitní kancelář začne inzerovat nabídku a vyvíjet jakoukoli činnost k hledání potencionálního kupce. Stejně tak i dle Vámi poskytnutých informací se realitní kanceláří předložená smlouva jeví jako smlouva zprostředkovatelská. Ve Vašem případě bych byla obezřetná.
 
Děkuji Vám, této realitní kanceláři jsem nic nepodepsala a spolupráci s ní jsem již ukončila. V tuto chvíli prodávám dům bez spolupráce s jakoukoli RK. Je velmi těžké vybrat opravdu solidní RK a stejně tak je i velkým rizikem, postupovat při spolupráci s RK bez právní porady. Vaše rady potvrdily mé obavy a dále budu postupovat ještě obezřetněji, než dosud. Přeji Vám pěkný den a ještě jednou děkuji.
 
Děkuji Vám za zpětnou vazbu a přeji bezproblémový prodej domu.