Počet stránek ve webu: 43.121

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.054.698

Rekonstrukce, investice do domu rodičů (otce, matky) - rodiče slíbili darování a nakonec si to rozmysleli, jak vymáhat investované peníze?

Odesláno: 
Otevřeno 2760 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
2013 jsme se přestěhovali s manželem a dvěma dětmi na rodinný dům, kde žijeme společně s mou matkou. Dům má dvě bytové jednotky. Dům jsme zrekonstruovali, vzali jsme si hypotéku 600.000 Kč, kterou budeme splácet 20 let.
Občas jsou mezi námi rozpory ohledně dětí, mluví nám do výchovy.
Moje matka bere antidepresiva, má na to i důchod a je velice pobožná, má úplně jiný pohled na svět a proto se s ní nechci hádat.

Nyní mi oznámila, že zrekonstruovaný dům na mě nepřepíše, protože se s manželem určitě rozvedeme a nechce, aby můj manžel měl z toho prospěch. S manželem žijeme moc hezky a s tím se nechceme smířit, už i proto že jsme vložili tolik peněz do domu, kde pracujeme a vkladáme další finance pouze my!
Platby na dům (inkaso) platíme na půl. Tak jsme se rozhodli, že už nebudeme přispívat na inkaso a budeme platit pouze hypotéku, protože peníze jsme nenávratně vložili do jejího majetku.
U hypotéky se ručí rodinným domem, což samozřejmě podepsala. Máme tam trvalé bydliště, nemám z toho dobré pocity, ale nevím jak se můžem bránit, jaké máme možnosti! Proto vás prosím o radu, jestli tím, že přestanem platit inkaso, tak nás může nechat vystěhovat v nejhorším případě vydědit. Děkuji za odpověď.
 
Dobrý den,
jakákoli investice do cizího majetku resp. majetku, který nevlastníte, je vždy riziková a to právě z toho důvodu, že vlastník může s nemovitostí nakládat (převést na jinou osobu) a Vy se těžko investovaných peněz budete domáhat. Dalo by se uvažovat o zhodnocení cizí věci, kdy Vaší matce vzhledem k tomu, že o prováděné rekonstrukci věděla, vzniklo tím, že jste dům nechali opravit bezdůvodné obohacení a jeho vydání, můžete po ní požadovat. Právo na vydání bezdůvodného obohacení se promlčuje nejpozději za 10 let ode dne, kdy k bezdůvodnému obohacení došlo (tj. od dokončení rekonstrukčních prací, příp. od jejich jednotlivých etap).
Samotné prokázání existence bezdůvodného obohacení není jednoduché a bývá často předmětem dokazování u soudu. Co se týče určení výše vzniklého bezdůvodného obohacení, je nutné jeho výši odvozovat od samotného zhodnocení věci, tedy výši bezdůvodného obohacení lze určit na základě navýšení hodnoty nemovitosti po provedené rekonstrukci vůči hodnotě nemovitosti před provedenou rekonstrukcí. Pro určení takové výše je nevyhnutelné si pořídit znalecký posudek.
Na druhé straně Vaše matka po Vás může uplatňovat určité náklady na bydlení.
Pokud matka nechce přepsat dům na Vás a Vašeho manžela, může přepsat dům pouze na Vás. Tedy vlastníkem nemovitosti byste byla Vy a v případě rozvodu by tento majetek patřil pouze Vám, nespadal by vůbec do společného jmění. Tím by měla Vaše matka jistotu, že Vás o dům Váš manžel nepřipraví.
Dále si Vaše matka musí uvědomit, že pokud přestanete platit hypotéku, může jako zástavce (osoba, která dala věc do zástavy) v konečném důsledku o dům přijít.
Co se týče možnosti vystěhování, tak vzhledem k tomu, že je vlastníkem nemovitosti Vaše matka, je skutečně možné, že po Vás může v krajním případě požadovat, abyste se vystěhovali. Nejprve by Vám však musela odhlásit trvalé bydliště. Na toto jednání nebude mít žádný vliv, zda matce přispíváte na inkaso nebo ne, neboť nemáte zřízené žádné užívací právo (nájem, osobní služebnost), na základě kterého byste měli nárok v domě bydlet.
Doporučuji s matkou o celé záležitosti promluvit a dojít ke konečnému řešení, neboť tento stav je pro Vás nejistý a nevýhodný (např. v konečném důsledku je variantou se i odstěhovat a převést se souhlasem matky hypotéky na její osobu).