Počet stránek ve webu: 43.166

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.068.350

Výpočet výživného - faktory, co má vliv

Odesláno: 
Otevřeno 1917 x
1 odpověď
 
Alimenty - můj přítel se bude rozvádět a má 3 děti, bohužel jeho manželka mu dělá naschvály, uráží ho a i mě, vyhrožuje.
Přítel má exekuci na plat a platí půjčku a obojí vzniklo v době manželství i s ní, ona se chce nechat osvobodit od poplatku prý, přitom to měli na zařizování bytu tu půjčku společně, ale platí to jen on. Teď je dočasně u rodičů, protože se tam s ní už nedalo žít po tom všem co mu prováděla. Byt je ale obou. V brzké době se budou řešit alimenty, které bude přítel platit na děti a pak rozvod a doufáme že i majetkové vyrovnání, ale s ní to bude těžké. Přítel se ptal své právničky na to, jak to bude až bude mít byt a tím pádem platit nájem a bylo mu odpovězeno že to už jsou jeho výdaje navíc a do toho se to už nezapočítává. Proto jsem se chtěla, zeptat jestli je to doopravdy pravda, protože se to započítávalo, mému bratrovi v roce 2013 a také tak brali a to i ostatní výdaje jako je benzín pro cestu do práce. To se nepočítá už tohle a to ani benzín pro cestu do práce? To je to od r. 2015 zase jiné? Kde je pak nějaké odvolání a spravedlnost, kdyby neměl rodiče, tak by bydlel někde pod mostem, protože na nájemné by v životě neměl a ani mít nebude. Nevíme kam se už obrátit. Prosím a děkuji za odpověď
 
Dobrý den,

jak uvádíte, nejprve se bude rozhodovat o péči a výživě dětí, kdy soud rozhodne o tom, komu budou děti svěřené do péče a kdo bude platit výživné. Nemá-li Váš přítel jako otec zájem, aby mu děti byly svěřeny do péče, může počítat s tím, že mu soud stanoví na každé dítě výživné. V rámci řízení je dobré, aby Váš přítel pokud nebude v řízení zastoupen právním zástupcem, sám uvedl, jaké má závazky, které měsíčně splácí. Všechny tyto uvedené skutečnosti mají vliv na určení výše výživného.

Výživné na děti se považuje za přednostní pohledávku, proto může uzavřít s matkou dětí pro uhrazení stanoveného výživného dohodu o srážkách ze mzdy, na základě které mu zaměstnavatel, bude-li s takovou dohodou souhlasit, mu bude výživné srážet přímo ze mzdy. V takovém případě mu dle zákonného pořadí mohou být provedeny pouze srážky do výše, která je stanovena zákonem a vždy mu musí zůstat tzv. základní nezabavitelná částka, kterou stanoví občanský soudní řád v ustanovení § 278 a § 279 a nařízení vlády o nezabavitelných částkách.

Tedy bude mít jistotu, že mu nějaká částka zůstane. Kdyby platil výživné až z vyplacené mzdy, provedou se srážky exekuce až do výše nezabavitelné částky a z té jako vyplacené mzdy by musel ještě hradit výživné.

Dále je-li finanční situace Vašeho přítele opravdu neúnosná, je na zvážení možnost oddlužení. Doporučuji se o této variantě pobavit s právním zástupcem, které bude mít k dispozici více informací, aby mohl danou situaci posoudit.