Počet stránek ve webu: 43.121

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.054.210

Odškodné pro rodiče zemřelého - usmrcení z nedbalosti v dopravní nehodě; výše odškodného

Odesláno: 
Otevřeno 2459 x
1 odpověď
 
Dobrý den.
12/2013 při autonehodě zemřel syn. Až teprve nyní proběhl soud s viníkem nehody. Jaká nám náleží výše odškodného? Soud v trestním řízení přiřknul odškodné dle starých tabulek, jelikož se nehoda stala v 2013. Dále přiznal pouze výlohy za pohřeb (s tím, že se máme s dalším obrátit na občansko-právní soud).
Postupoval správně?
Děkuji za odpověď.
 
Dobrý den,
veškeré případy újmy na zdraví, které se staly do 1. 1. 2014, jsou posuzovány a odškodněny dle starého občanského zákoníku, který přiznával v ust. § 444 odst. 3 jednorázové odškodnění pozůstalým a to:
- manželovi nebo manželce 240 000 Kč
- každému dítěti 240 000 Kč
- každému rodiči 240 000 Kč
- každému rodiči při ztrátě dosud nenarozeného počatého dítěte 85 000 Kč
- každému sourozenci zesnulého 175 000 Kč
- každé další blízké osobě žijící ve společné domácnosti s usmrceným v době vzniku události, která byla příčinou škody na zdraví s následkem jeho smrti, 240 000 Kč.

Při usmrcení se také hradí peněžitým důchodem náklady na výživu pozůstalým, kterým zemřelý výživu poskytoval nebo byl povinen poskytovat. Náhrada nákladů na výživu náleží pozůstalým, pokud tyto náklady nejsou hrazeny dávkami důchodového zabezpečení poskytovanými z téhož důvodu (tedy vdovským či sirotčím důchodem).

Pozůstalí mohou po škůdci též požadovat náhradu nákladů spojených s léčením (např. poplatky za pobyt v nemocnici, náklady na léky), a to v případě, kdy jejich příbuzný na následky úrazu nezemřel ihned, ale až po určité době strávené v nemocnici. Při usmrcení musí viník též uhradit přiměřené náklady spojené s pohřbem.

Samotné odškodnění pro pozůstalé lze v občanskoprávním řízení navýšit a to na základě žaloby z titulu ochrany osobnosti, která umožňuje získat další odškodnění nad rámec výše uvedených paušálních náhrad z titulu náhrady škody. V tomto řízení, již soud přistupuje k danému případu individuálně, nikoli dle zavedených paušálů jako tomu je v případě náhrady škody. Soud v tomto řízení přihlíží k věku dítěte, vztahu v rodině, zda rodiče měli i jiné děti a dalším faktorům, které přímo či nepřímo souvisí se ztrátou dítě. Jde o samostatné řízení, v rámci kterého můžete požadovat přiznání vyššího odškodnění. Vzhledem k tomu, že toto řízení, je velice náročné jak po stránce tvrzení tak důkazní, doporučuji se obrátit na právního zástupce (advokáta), rozhodnete-li se odškodnění z titulu náhrady škody uplatňovat.