Počet stránek ve webu: 43.166

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.067.977

Mnohaleté udržování zahrady s chatkou nemajitelem - právo na podíl z prodejní ceny

Odesláno: 
Otevřeno 1835 x
1 odpověď
 
Již od roku 1991 chodíme na žádost mého bratrance se starat o jeho zahradu 3000 m2 s chalupou ca 110 let starou. Za to že mu na ni s manželkou budeme pracovat - sekat trávu, ořezávat a kácet stromy a keře, sbírat ovoce, rýt, natírat plot a pod. mi slíbil že mi tuto nemovitost v závěti odkáže což také udělal, jako kompenzaci za to, že se o jeho zahradu starám a budu do jeho smrti starat. Závěť je potvrzena razítkem jeho právníka.
10/2014 mi oznámil, že již na zahradu vzhledem ke svému zdravotnímu stavu jezdit nebude (jezdí svým autem nebo jsme ho tam vozili) a proto se rozhodl zahradu s chalupou prodat cizím osobám, a že tedy závěť už platit nebude. Prý pokud zahradu dobře prodá, tak mi část nákladů za nářadí zaplatí!

Mám v tomto případě nárok na úhradu nákladů spojených s péčí o jeho zahradu a chalupu? Jedná se o nákupy sekaček, pily, žebříky, zaplacení prací za sekání trávy, řezání a kácení stromů a keřů, sběr úrody, rytí zahrady, náklady na dopravu autem a pod. Dá se rozhodnutí bratrance nějak napadnou? Jak postupovat, jaké podklady nebo svědky musím obstarat atd. Jaká je naděje jeho rozhodnutí změnit a čím, např. přesvědčit ho na darovací smlouvu?
Děkuji
 
Dobrý den,

zákon chrání svobodnou vůli toho, kdo majetek vlastní v jeho nakládání s tímto majetkem. Pokud se rozhodne Váš bratranec zahradu prodat, nic s tím nenaděláte. Je to jeho rozhodnutí, i když vůči Vaší osobě není zcela správné. Se svým bratrancem si o vzniklé situaci můžete promluvit. Můžete ho přesvědčit, aby Vám nemovitost daroval nebo mu nabídnout i nějakou finanční protihodnotu za danou nemovitost. Vždy, ale bude záležet na jeho rozhodnutí.

Co se týče nákladů spojených s péčí o zahradu a chalupu, náleží Vám veškeré movité věci, které jste za svoje peníze pořídil (např. sekačky, pily, žebříky… ), neboť jste jejich vlastníkem Vy. Jde však pouze o ty movité věci, které si můžete volně vzít, aniž byste nějak narušil nemovitost. Pokud jste např. se svolením Vašeho bratrance investoval ze svého do opravy chalupy, máte nárok na náhradu vynaložených nákladů. Co se týče prací, které jste se svoji manželkou na zahradě odvedli, se budete náhrady těchto úkonů těžko domáhat, pokud mezi Vámi nebyla uzavřena nějaká konkrétní smlouva, ze které by vyplývalo, že Váš bratranec po Vás tyto úkony žádá a nabízí Vám za ně odměnu. Váš bratranec by mohl popřít, že by po Vás takovou starost o zahradu chtěl a pokud by to neučinil, těžko byste prokazoval, že mezi Vámi bylo dohodnuto, že takové úkony budete činit za úplatu. Kdybyste se rozhodl vymáhat po Vašem bratranci náhradu za provedení těchto prací, mohl byste pouze 3 roky zpětně, ostatní by již bylo promlčené.