Počet stránek ve webu: 43.121

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.054.302

Zaměstnanec jako osoba zdravotně znevýhodněná - zaměstnavatel bude chtít dát výpověď, jak postupovat?

Odesláno: 
Otevřeno 7356 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
jsem rok v DPN a vzhledem ke svým dlouhodobým zdravotním obtížím mám nyní doporučeno, abych si dala žádost na přiznání OZZ (osoby zdravotně znevýhodněné). Invalidita mi přiznána nebyla. Budu se vracet po DPN do zaměstnání na pozici manuelní dělnice (manipulace s břemeny, obsluha a práce u stroje).
V zaměstnání není dobrý přístup k zaměstnancům, dochází zde k přetěžování pracovníků. Mám pracovní smlouvu na dobu neurčitou a jsem zaměstnána 2008-20014, nechci sama ukončit pracovní poměr, ráda bych dále měla práci. Myslím si ale, že mě zaměstnavatel bude chtít propustit. Při návratu do zaměstnání mi bylo doporučeno si zařídit mimořádnou prohlídku u závodního lékaře, musím toto zařídit já sama?
Jaké formy výpovědi mi může dát zaměstnavatel? Když např. rozhodnutí lékaře bude buď, že mohu vykonávat dosavadní práci s omezením nebo ji nemohu vykonávat. Musím souhlasit se zkrácením pracovního úvazku nebo se změnou pracovního zařazení? Jak mi může zaměstnavatel změnit současnou prac. smlouvu a kdy musím a kdy nemusím s ní souhlasit? Musím podepsat výpověď, abych poté neměla ani nárok např. na podporu v nezaměstnanosti?
Náleží mi odstupné?
Děkuji za odpověď.
 
Dobrý den,

zaměstnavatel má dle ust. § 41 zákoníku práce povinnost převést zaměstnance na jinou práci pozbyl-li zaměstnanec vzhledem ke svému zdravotnímu stavu podle lékařského posudku vydaného poskytovatelem pracovnělékařských služeb dlouhodobě způsobilost konat dále dosavadní práci.

Není-li možné dosáhnout účelu převedení, v případě převedení ze zdravotních důvodů na straně zaměstnance, může Vás zaměstnavatel převést v tomto případě i na práci jiného druhu, než byla sjednána v pracovní smlouvě, a to i kdybyste s tím nesouhlasila. Při převedení zaměstnance na jinou práci je však zaměstnavatel povinen přihlížet k tomu, aby tato práce byla pro něho vhodná vzhledem k jeho zdravotnímu stavu a schopnostem a pokud možno i k jeho kvalifikaci.

Pokud zaměstnavatel nemůže převést zaměstnance na jinou práci, protože ji nemá, jedná se o překážku v práci na straně zaměstnavatele, protože zaměstnavatel není schopen splnit povinnost, kterou mu zákoník práce ukládá. Zaměstnanci po tuto dobu přísluší náhrada mzdy nebo platu ve výši průměrného výdělku. Jestliže lékařský posudek stanoví, že zaměstnanec je dlouhodobě nezpůsobilý konat dále dosavadní práci, a nedojde ani k jiné dohodě mezi zaměstnavatelem a zaměstnancem, může být tato skutečnost důvodem pro ukončení pracovního poměru výpovědí zaměstnavatele podle ust. § 52 písm. e) zákoníku práce: Zaměstnavatel se zaměstnancem může výpovědí ukončit pracovní poměr, pokud zaměstnanec vzhledem ke svému zdravotnímu stavu podle lékařského posudku vydaného poskytovatelem pracovnělékařských služeb pozbyl dlouhodobě způsobilost konat dále dosavadní práci.

Podle § 67 ZP nemá zaměstnanec při ukončení pracovního poměru výpovědí dle § 52 písm. e) ZP nebo dohodou z týchž důvodů právo na odstupné (pokud není garantováno např. kolektivní smlouvou či vnitřním předpisem zaměstnavatele i pro tyto případy). Právo na odstupné ve výši alespoň dvanáctinásobku průměrného výdělku však vzniká zaměstnanci, kterému je dávána výpověď dle § 52 písm. d) ZP nebo s nímž je pracovní poměr rozvazován dohodou z týchž důvodů. Jedná se o situace, kdy je zaměstnanec nadále zdravotně nezpůsobilý konat dosavadní práci pro pracovní úraz, nemoc z povolání, ohrožení nemocí z povolání nebo dosažení nejvyšší přípustné expozice. Je tedy třeba věnovat pozornost i příčinám vzniku zdravotní nezpůsobilosti na straně zaměstnance.

Výpověď daná zaměstnavatelem zaměstnanci je jednostranné právní jednání a podpis zaměstnance u výpovědi není třeba. Zaměstnavatel však může požadovat podepsání převzetí výpovědi, je-li předána zaměstnanci osobně na pracovišti.
O tom zda Vám vznikne nárok na podporu se dozvíte více informací zde: http://www.mpsv.cz/cs/14156.


Pokud máte uzavřenu řádnou pracovní smlouvu, pak změnit tuto smlouvu a obsah pracovního poměru nelze jednostranně, ale jen v dohodě a se souhlasem obou stran. To znamená, že zaměstnavatel nemůže Váš úvazek, který máte sjednaný podle pracovní smlouvy, jednostranně zkrátit, bez dohody a bez Vašeho souhlasu.

Za OZZ je uznán občan, který má zachovánu schopnost vykonávat soustavné zaměstnání nebo jinou výdělečnou činnost, ale jeho schopnost být nebo zůstat pracovně začleněný, vykonávat dosavadní povolání nebo využívat dosavadní kvalifikaci či získat novou, je podstatně omezena. Od 1. 1. 2015 má dojít k navrácení institutu osoby zdravotně znevýhodněné zpět do zákona o zaměstnanosti. Tímto budou mít zaměstnavatele možnost pobírat na tyto osoby, které se stanou jejich zaměstnanci, příspěvky vyplácené úřadem práce.