Počet stránek ve webu: 43.155

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.065.711

Odstranitelná vada zboží - může ji nechat opravit kupující na náklady prodávajícího?

Odesláno: 
Otevřeno 1989 x
1 odpověď
 
Dobry den,

mám dotaz ohledne povinnosti kupujiciho.

Pokud vznikne z pohledu kupujiciho zavada, prodavajici posoudi stav zavady a oznaci zavadu za odstranitelnou. Prodavajici nabidl kupujicimu odstraneni zavady (zavada se vyskytla poprve), ale kupujici odmita odstranit zavadu a pozaduje slevu ci vymenu cele dle zakaznika zavadne casti.

Pokud kupujici neumozni prodavajicimu odstraneni zavady, konzultuje ji ci si zavadu necha bez svoleni prodavajiciho odstranit treti osobou - Porusuje tim kupujici nejaka prava?

Lze klasifikovat toto odstraneni zavady treti osobou bez souhlasu prodavajiciho za poruseni ci jine poskozeni prodavajiciho? Tim, ze kupujici " obchazi" prodavajiciho a neumozni mu odstranit zavadu, jak postupovat ze strany
prodavajiciho?

V pripade odstraneni reklamace jedna prodavajici pouze s kupujicim uvedenym na fakture nebo muze do reklamace zasahovat i treti strana?

Dekuji

Jarmila Dusilova
Breclav-Jih
 
Dobrý den,

předpokládám, že ve Vašem případě se jedná o klasický prodej zboží v obchodě, tedy od prodávajícího, kterým je podnikatel, přičemž prodej je jeho podnikatelskou činností a Vy jako kupující vystupujete jako fyzická osoba spotřebitel (nejste podnikatelem).

V takovém případě má kupující právo požadovat po prodávajícím přiměřenou slevu z ceny koupené věci, pokud již neodstoupil od smlouvy nebo neuplatnil právo na dodání nové věci bez vad či na výměnu její součásti nebo opravu věci.

Občanský zákoník říká, že práva z vady se uplatňují u prodávajícího, u kterého byla věc koupena. Je-li však v potvrzení prodávajícího (záruční list) uvedena jiná osoba určená k opravě, která je v místě prodávajícího nebo v místě pro kupujícího bližším, uplatí kupující právo na opravu u toho, kdo je určen k provedení opravy.

Pokud odstraní vadu věci jiná třetí osoba, bez souhlasu prodávajícího, nabízí se Vám jako kupujícímu možnost požadovat slevu z kupní ceny dle ust. § 2169 odst. 3 NOZ. Náklady na takovou opravu provedenou třetí osobou si budete však muset uhradit sama. Nový občanský zákoník nestanovil žádná pravidla pro určení výše slevy prodávajícím.

Skutečnost, že si necháte opravit věc u jiné osoby, Vám ztěžuje postavení vůči prodávajícímu, který se může zprostit odpovědnosti za vzniklou vadu, neboť jste ji neuplatnila přímo u prodávajícího. Mezi prodávajícím a kupujícím vzniká dvojstranný právní vztah, tzn. , že prodávající má povinnost jednat pouze s kupujícím, který si od něj věc koupil.

Více o vztahu mezi prodávajícím a kupujícím při prodeji zboží v obchodě se dozvíte zde: http://bezplatnapravniporadna.cz/online-zdarma/novy-obcansky-zakonik-2014/smlouva-dohoda-plna-moc-nalezitosti-noz-2014/18287-prodej-zbozi-v-obchode-novy-obcansky-zakonik-2014.html