Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (1 hlas)

05/2016 jsme koupili chatu, která je řádně zkolaudována (v r. 2002) a nachází se na pozemku Lesů ČR. Obdrželi jsme na pozemek pod chatou k podpisu nájemní smlouvu, kde se uvádí, že se jedná o pozemek k „dočasnému“ úplatnému užívání, resp. „dočasně“ zastavěný rekreační chatou.

Navíc se nájemní smlouva sjednává na dobu určitou, resp. 5 let s tím, že „může“ být prodloužena vzájemnou dohodou…Nelíbí se nám termíny „dočasně“ a „může“. Jedná se o standardní nájemní smlouvu, kterou nabízejí Lesy ČR a je nezbytné jí v tomto znění podepsat? Děkuji, Norbert.

ODPOVĚĎ:
Předpokládám, že máte na mysli nájem pozemku okolo chaty, neznám však podrobně konkrétní situaci. K nájmu pozemku přímo pod chatou však nevidím žádný rozumný důvod (např. chata má obrys 100 m 2 a pozemek činí právě těchto 100 m2). Vy budete užívat svou chatu a Lesům ČR bude náležet pozemek pod chatou, který však neužíváte, a proto si jej nemusíte pronajímat.
Pokud by byla skutečně situace taková, že chata stojí na cizím pozemku (tzn. na pozemku přímo pod chatou), pak upozorňuji, že máte s Lesy ČR vzájemné předkupní právo. Pokud byste tedy chtěli chatu v budoucnu prodat, musíte jí nabídnout nejprve Lesům ČR, stejně tak pokud by Lesy ČR chtěly svůj pozemek prodat, musí jej nabídnout nejprve ke koupi Vám.
K samotné nájemní smlouvě. Nájem je již sám o sobě pojmově dočasný. Nájem je upraven v ust. § 2201 a násl. občanského zákoníku, podle kterého se nájemní smlouvou pronajímatel zavazuje přenechat nájemci věc k dočasnému užívání. Pojem „dočasný“ tedy není u nájmu nic neobvyklého.
Ani ohledně "možnosti" prodloužení nevidím nic nestandardního. Spíše bych však doporučil ustanovení o automatickém prodloužení o dalších 5 let, pokud jedna ze smluvních stran předem nevysloví s prodloužením nesouhlas (např. 3 měsíce před skončením nájmu), popř. o sjednání delší doby nájmu.
Text nájemní smlouvy podrobně neznám, ovšem pokud máte pochybnosti, doporučuji před podpisem smlouvu zkonzultovat s advokátem. K podpisu nájemní smlouvy nuceni být nemůžete a záleží čistě na Vás, zda na smluvní podmínky Lesů ČR přistoupíte. Můžete rovněž navrhnout změny, které se Vám zdají být potřebné. Doporučuji také věnovat pozornost podmínkám ukončení smlouvy a výpovědi.
Pokud se opravdu jedná o pronájem pozemku, který budete užívat (tzn. okolo chaty), a tento pozemek si chcete nutně pronajmout, pak Vaše vyjednávací pozice však nemusí být tak silná.
Občanský zákoník naleznete např. zde:
http://www.zakonyprolidi.cz/cs/2012-89#cast4-hlava2-dil2-oddil3

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.